Ecstatic Dance

Zapraszamy do magicznej podróży, podczas której Freya poprowadzi Cię w uzdrawiającą przestrzeń serca na spotkanie z Ixcocoa – Devą Kakao odkrywając subtelne moce miłości, błogości i szczęścia.

Pijąc „Napój Bogów” stworzymy święty, bezpieczny krąg, w którym będziemy mogli się odprężyć i otworzyć na głębię swojego serca. W pełni świadomości i witalnej energii ciała, akceptując siebie oraz innych bez ograniczeń, ocen i przywiązań.  

Ceremonia kakao, to święty czas. Przestrzeń dla siebie w naszym intensywnym i stresującym świecie. Czas, aby wyłączyć się z chaosu na zewnątrz i zanurkować w ciszę, poczuć energię serca. Kakao zachęca nas, by połączyć się z naszą prawdziwą naturą, którą jest czysta radość, spontaniczność, energia i miłość.

Jeżeli pragniesz otworzyć się na nową miłość, miłość w sobie lub pogłębić swój obecny związek, uwolnić blokady emocjonalne, puścić stare wzorce z przeszłości lub po prostu podnieść się na duchu, Ceremonia Kakao może przynieść Ci wskazówki jak trafić na właściwy tor.

Przebieg imprezy

Freya rozpocznie ceremonię szamańską uzdrawiającą medytacją w głąb serca, by w ciszy i skupieniu wypić „Napój Bogów”. Kakao według receptury Freyi słynie ze swej mocy (około 30-40 mg) specjalnie przygotowanego czystego surowego kakao. W drugiej części wieczoru Freya zaprosi nas do ekstatycznej celebracji i tantrycznej zabawy, grając taneczne sety żywiołowej, etnicznej, transowo-szamańskiej muzyki Ecstatic Dance.

Właściwości Surowego Kakao

Surowe Kakao ma wiele niezwykle cennych właściwości wspomagających zdrowie i samopoczucie psychiczne. Bogate w antyoksydanty, zwiększa długowieczność. Badania potwierdzają, że zmniejszenie poziomu hormonów stresu w organizmie, poprawia przepływ krwi do mózgu, co zwiększa sprawność umysłową, świadomość i skupienie. Regularnie spożywane kakao utrzymuje gładszą skórę i normalizuje ciśnienie krwi.

Kakao zawiera wiele składników mineralnych, takich jak żelazo, chrom, cynk, czy potas. Jednak ziarna kakaowca, to przede wszystkim najbogatsze źródło magnezu. Pierwiastek ten jest bezcenny dla naszego organizmu, a my często cierpimy na jego niedobór. Magnez chroni serce oraz poprawia cyrkulację krwi. Ma duży wpływ na nasz umysł – zwiększa jego wydajność oraz łagodzi skutki stresu. Wykazuje również działanie antydepresyjne i naturalnie poprawia samopoczucie.

Pokarm Bogów

Kakao było traktowane przez Majów i Azteków jako święta, uzdrawiająca roślina, która wspomagała wewnętrzne podróże do światów duchowych. Wierzyli, że kakao harmonizuje nierównowagę między umysłem i sercem, pomaga w pełni je otworzyć, czuć współczucie i bezwarunkową miłość. Inkowie uważali kakao za „napój bogów„, stąd naukowa nazwa drzewa kakaowca, „Theobroma Cacao”, od greckich słów theo (Bóg) i Broma (napój). Jednym z głównych składników aktywnych w kakao jest teobromina, która wraz z magnezem działa łagodząco na system nerwowy. Jest substancją pobudzającą czynność serca oraz rozszerzającą naczynia krwionośne. Łagodzi stres i depresję.

Kakaowy mix „na haju”

Tryptofan obecny w kakao jest źródłem tryptaminy i serotoniny, co sprawia, że kakao jest naturalnym antydepresantem. To jedyna jadalna roślina zawierająca anandamid (od sanskryckiego słowa „Ananda” oznaczającego „szczęście”). Anandamid zwany hormonem szczęścia, jest neuroprzekaźnikiem wydzielanym przez nasz organizm podczas snu i relaksu, a także dużego wysiłku fizycznego, dając poczucie euforii (tzw. euforia biegacza). Wpływ anandamidu na komórki mózgu przypomina efekty THC (marihuana). Kakao zwiększa również poziom aminokwasu tyrozyny, która z kolei tworzy neuroprzekaźniki dopaminy, uwalnianej podczas orgazmu. Kakao jest naturalnym afrodyzjakiem, zwiększa nasz apetyt na seks. Zawiera bogate zasoby fenyloetyloaminy (tzw. hormonu miłości), której działanie podobne jest do działania amfetaminy. Fenyloetyloamina to związek chemiczny, odpowiedzialny za to, że patrzymy na kogoś przez różowe okulary i czujemy „motyle w brzuchu”  – hormon ten odpowiedzialny jest za podniecenie i pożądanie.

Emocje

Ze względu na ilość składników indukujących euforię, wpływ kakao na emocje może być głęboki. Czujemy się wzniośle w ciele fizycznym i emocjonalnym, także na poziomie świadomości swego najgłębszego sensu siebie oraz serca. Doświadczamy miłości i empatii, zwłaszcza do siebie. Można dosłownie poczuć, jakby serce otwierało się niczym kwiat. Dzięki temu organizm może zostać zalany emocjami przechowywanymi w sercu, z których niektóre mogą być bolesne. Nie zawsze jest to łatwe doświadczenie, zdarzają się łzy, gdy uwalniają się stare zranienia. Ale ponieważ kakao pogłębia poczucie własnej miłości, po łzach zawsze następuje uśmiech głębokiej wdzięczności. W innych momentach czujemy tylko ekstazę, którą można nazwać boskim doświadczeniem – nie do opisania słowami…  Lepiej doświadczyć ☺.

Zapraszamy – przyjdź, by ekstatycznie dzielić z nami radość i miłość!